• Witam Cię serdecznie na moim blogu!Znajdziesz tutaj wiele cennych informacji z dziedziny dietetyki
  • Czarny bez – zdrowie na wyciągnięcie ręki

    Czarny bez – zdrowie na wyciągnięcie ręki

    Każdemu z nas sen z powiek spędzają różne mankamenty urody i ubytki na zdrowiu.
    Zmarszczki, cellulit, chroniczne zmęczenie, cały szereg mniej lub bardziej poważnych chorób… Ratunku szukamy w aptece bądź u lekarzy. Tymczasem zapominamy, że natura oferuje nam swoje bogactwo w postaci eliksiru zdrowia i młodości…
    Kto nie chciałby być piękny, zdrowy, wiecznie witalny i młody…
    Zdrowie i dobre samopoczucie oraz młody wygląd są w naszym zasięgu.
    Wystarczy tylko skorzystać z tego, co oferuje nam natura.
    Jednym z jej skarbów jest czarny bez. Roślina, którą łatwo możemy spotkać na skrajach łąk i lasów. Bogata w rozliczne witaminy i minerały kryje w sobie same dobrodziejstwa, z których chętnie korzystali nasi przodkowie.
    W miarę postępu cywilizacyjnego roślina nieco odeszła w zapomnienie.
    Bardzo niesłusznie, bo czarny bez to samo zdrowie w zasięgu Twojej ręki.
    Poznaj cenne dla zdrowia i urody właściwości czarnego bzu.

    Czarny bez – parę słów o roślinie

    Czarny bez rośnie niemal na całym świecie. W Polsce również bez trudu można się na niego natknąć. Kwiaty i owoce czarnego bzu od dawien dawna otaczane były czcią i przypisywano im magiczne właściwości. W medycynie ludowej czarny bez obecny był od zawsze.
    Owoce tej rośliny zbiera się w momencie, gdy są już w pełni dojrzałe. W stanie surowym, nieprzetworzonym nie wolno ich spożywać, gdyż wydzielają szkodliwe dla zdrowia i życia substancje. Dopiero poddane obróbce termicznej zyskują prozdrowotne własności.
    W przypadku kwiatów nie ma takiego zagrożenia. Bez obaw można je ścinać w okresie od maja do lipca, najlepiej o poranku, w suche dni. Po zebraniu baldachy przebiera się, w celu usunięcia zanieczyszczeń, następnie związuje i poddaje suszeniu. Wysuszone kwiaty czarnego bzu znajdują zastosowanie w kuchni przez cały rok. Oprócz kwiatów korzystano także z korzeni czarnego bzu, z kory ( która wykazywała działanie odchudzające ), jednak to owoce posiadają najsilniejszą moc.

    Jakie bogactwa kryje w sobie czarny bez?

    Można powiedzieć, roślina ta jest istną skarbnicą składników odżywczych.
    Owoce czarnego bzu zawierają kwasy ( m.in. chinowy, octowy, jabłkowy ),
    witaminy C, H, z grupy B, karoten, sole mineralne ( wapń, potas, glin, żelazo, sód ), garbniki, antocyjany, pektyny, węglowodany.
    Oczywiście , nie tylko czarny bez może poszczycić się takim szerokim zbiorem witamin i minerałów. Jednak na tle innych roślin szczególnie się wyróżnia.

    Zdrowy czarny bez

    Jak już było wspomniane, czarny bez wyposażony jest w prawdziwą gamę dobroczynnych dla zdrowia właściwości. Pora je poznać:
    Dlaczego czarny bez jest zdrowy:

    • Czarny bez oczyszcza organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii i egzogennych toksyn

    • reguluje rytm wypróżnień, dlatego jest zalecany przy zaparciach

    • ze względu na wysoką zawartość antocyjanów uszczelnia naczynia krwionośne, przez co polepsza się krążenie i wzrok

    • znajduje zastosowanie przy leczeniu reumatyzmu oraz infekcji skórnych

    • działa rozkurczowo i przeciwbólowo w nerwo- i mięśniobólach

    • wykazuje cechy przeciwzapalne i antywirusowe, od wieków stosowany jako naturalny antybiotyk

    • wspiera system immunologiczny, z tego tytułu polecany przy infekcjach bakteryjnych i wirusowych oraz przeziębieniach

    • owoce czarnego bzu poprawiają trawienie, łagodzą wzdęcia czy zgagę, pobudzają apetyt i polecane są przy ogólnym osłabieniu i wyczepaniu

    • zarówno owoc, jak i kwiat tej rośliny wykazują działanie napotne i moczopędne

    • zaliczany do roślin „czyszczących krew”

    • chroni i wzmacnia błony śluzowe dróg oddechowych

    • świetnie się sprawdza jako środek łagodzący kaszel

    • sok z czarnego bzu jest szczególnie polecany osobom intensywnie pracującym umysłowo, pędzającym dużo czasu przed ekranem komputera

    • sok z czarnego bzu rekomendowany jest ponadto pacjentom z lumbago, miażdżycą, nerwobólami, nerwicami, półpaścem, rwą kulszową

    • udokumentowana jest skuteczność wyciągów z owoców czarnego bzu w obniżaniu poziomu cholesterolu i lipidów we krwi.

    Czarny bez dla urody

    Wszechstronne jest działanie czarnego bzu. Nie tylko pozytywnie wpływa na zdrowie.
    Wspomaga także nasz dobry wygląd.
    Czarny bez znalazł zastosowanie przy produkcji kremów przeznaczonych dla cery dojrzałej, suchej czy naczynkowej. Skutecznie wzmacnia naczynia krwionośne i zapobiega ich pękaniu, napina zwiotczałą cerę i wygładza drobne zmarszczki.
    Antyoksydanty zawarte w jagodach czarnego bzu zwalczają wolne rodniki, chronią skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania UV i innymi zewnętrznymi czynnikami.
    Roślina dobrze wpływa na wzmocnienie tkanki łącznej, dlatego też została wykorzystana do produkcji balsamów antycellulitowych.

    Czarny bez – co jeszcze trzeba wiedzieć

    Choć dobroczynne cechy czarnego bzu już są nam znane, nie wolno zapominać o kilku ważnych kwestiach.

    • Surowe, nie poddane obróbce termicznej owoce czarnego bzu są trujące!

    Jagody czarnego bzu w formie surowej nie nadają się do spożycia, gdyż zawierają sambunigrynę, która po zjedzeniu przekształca się w toksyczny cyjanowodór. Związek ten ulega rozkładowi po obróbce termicznej.
    Zjedzenie surowych owoców czarnego bzu może się skończyć wymiotami, osłabieniem, zaburzeniami oddychania i duszności, bólami i zawrotami głowy.
    Tylko przetworzone ( ugotowane, mrożone, suszone ) owoce są bezpieczne dla zdrowia.

     

    Jak łatwo zauważyć, kwiaty i owoce czarnego bzu posiadają całą gamę dobroczynnych dla zdrowia i urody właściwości. Zamiast przyjmować syntetyczne suplementy diety warto sięgnąć po bogactwo witamin i minerałów wprost z natury.
    Już sam zapach i smak czarnego bzu powinien być wystarczającą zachętą do włączenia go do swojej diety tym bardziej, że jest w zasięgu ręki 🙂
    Jeśli niniejszy artykuł zaciekawił cię, i chcesz dowiedzieć się więcej o unikalnych walorach tej rośliny, jak również poznać inne, proste w przygotowaniu, a skuteczne przepisy na domowe przetwory z czarnego bzu – zapraszam do kontaktu 🙂

     

    Beata Ślebzak-Cebula

    dietetyk kliniczny

    autorka fanpage Facebook

    #Udostępnij
    Facebook
    Facebook Pagelike Widget