• Witam Cię serdecznie na moim blogu!Znajdziesz tutaj wiele cennych informacji z dziedziny dietetyki
  • Dieta dla dziecka

    Dieta Twojego dziecka

    W temacie żywienia warto wytężoną uwagą otoczyć dzieci. W tym artykule w sposób szczególny skoncentruję się na dzieciach i na młodzieży w wieku szkolnym. Ich młode organizmy znajdują się w fazie dynamicznego wzrostu i rozwoju. Dlatego też duża ilość energii i zestawu właściwie zbilansowanych składników pokarmowych jest im tak potrzebna.
    Pamiętaj, że dzieci bacznie przyglądają się naszemu stylowi życia, a co za tym idzie – również i naszej diecie; temu, co jemy. Obserwacje te – świadomie lub nie – kopiują w swoim dorosłym życiu. Dlatego zaszczepienie zdrowych przyzwyczajeń żywieniowych jest tak ważne. Posiada moc sprawczą i procentuje na przyszłość.

    Zdrowa dieta dzieci i młodzieży – dlaczego tak ważna?

    Jak już wspomniałam, odpowiednio skomponowane posiłki w codziennym menu to istotna kwestia dla wzrostu i rozwoju młodego organizmu.
    Racjonalne żywienie pokrywa zapotrzebowanie na energię, składniki odżywcze, mineralne oraz witaminy. One zapobiegają niedoborom pokarmowym, osłabieniu odporności na choroby, spadkowi wydolności fizycznej i psychicznej. Dobrze dobrana dieta nie prowadzi do nadwagi i otyłości w wieku późniejszym. Sprzyja zachowaniu zdrowej sylwetki.
    Jednak, nie zawsze jest tak, że młody człowiek chętnie poddaje się sugestiom rodziców czy opiekunów w kwestii zdrowego żywienia. Częściej rówieśnicy oraz presja mediów, jak również i lansowane trendy mają decydujący wpływ na poszukującego swojej tożsamości nastolatka.
    Dlatego od najmłodszych lat wpajajmy dziecku prawidłowe zachowania w zakresie żywienia.
    Najskuteczniejszą metodą jest wcielać w życie to, czego się od dziecka wymaga.
    Gdy młody człowiek widzi, że sami prowadzimy zdrowy tryb życia, chętniej będzie nas naśladował.

    Produkty żywieniowe niezbędne w jadłospisie dziecka

    Niewątpliwie, na jadłospis muszą się składać zdrowe produkty. Oto, co powinno się w nim znaleźć:

    – warzywa ( również strączkowe);
    – owoce;
    – produkty pełnoziarniste ( kasze, makarony pełnoziarniste, ryż, pieczywo pełnoziarniste);
    – mleko i przetwory mleczne;
    – tłuszcze roślinne ( oliwa, oleje roślinne, margaryny miękkie, orzechy, nasiona );
    – ryby chude mięso, drób ( bez skóry );

    Unikaj podawania dziecku i odżegnujmy je od spożywania różnego rodzaju fast-foodów, słodyczy, wyrobów cukierniczych. Soli, oraz słodkich i gazowanych napojów.

    Codzienne żywienie – zalecane wskazówki

    Rekomenduję spożywanie około 4 – 5 posiłków dziennie przez uczniów.
    Może się wydawać, że to spora ilość, ale pamiętaj, że mamy do czynienia z młodym organizmem, który znajduje się w okresie dynamicznego wzrostu i rozwoju. Dodatkowo, poddawany jest intensywnemu wysiłkowi umysłowemu podczas nauki szkolnej. Taka ilość posiłków pozwoli całkowicie pokryć dzienne zapotrzebowanie na składniki odżywcze.

    Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. I nie ma w tym stwierdzeniu krzty przesady. Poranny posiłek dodaje energii, pobudza usprawnia pamięć i koncentrację. Co ważne: utrzymuje poziom cukru we krwi i przeciwdziała jego gwałtownemu spadkowi, dzięki czemu dziecko nie odczuwa chęci na podjadanie słodyczy między posiłkami, które co prawda zaspokajają apetyt, dodają energii, ale na krótki czas. Śniadanie zaś zapewnia siły i witalność na cały dzień i przez to nie pozwala na rozwinięcie się tendencji do przejadania się, a w konsekwencji do nadwagi i otyłości.

    Drugie śniadanie – najlepiej je spożyć po 2, 3 godzinach. Dobrze żeby był to lekki posiłek, nie obciążający żołądka, np. kanapka, jogurt naturalny i owoc.

    Obiad – jedzony w szkole lub tuż po przyjściu do domu składa się najczęściej z dwóch dań: lekkiej zupy i drugiego dania. Obiadowe produkty powinny być lekkostrawne, gotowane, pieczone lub duszone. Unikajmy potraw smażonych w panierce. Zupę zabielamy jogurtem naturalnym, gotujemy na wywarze z warzyw.

    Po obiedzie zdrowym i miłym urozmaiceniem powinien być deser. Na przykład galaretka owocowa lub pożywny koktail mleczno-owocowy, ciastko owsiane, sok owocowy lub warzywny.

    Kolacja – ostatni posiłek dnia – również nie powinna obciążać żołądka. Warto podać kanapki, sałatki, lub ciepłe potrawy takie jak leczo czy zapiekanki.

    Co do picia?

    Nikogo nie trzeba przekonywać, jak ważne jest prawidłowe nawodnienie – tym bardziej w diecie dziecka. Najlepszą opcją są: niegazowana, bezsmakowa woda mineralna, herbata owocowa lub zielona, albo ziołowa. Dobry jest także 100% sok z owoców.

    Dbaj by codzienny jadłospis naszego ucznia był urozmaicony. Zwracajmy uwagę na estetykę podawanych potraw, co niewątpliwie wpłynie pozytywnie na wzrost apetytu u naszego podopiecznego.

    Poniżej proponuję przykładowy jadłospis przeznaczony dla dziecka w wieku szkolnym (bez kaloryczności i gramatur).

    Śniadanie I
    – jajecznica smażona na łyżce oliwy lub oleju rzepakowego z pomidorami i szczypiorkiem;
    – tost pełnoziarnisty;
    – szklanka soku owocowego bez dodatku cukru ( wyciśniętego ze świeżych owoców ).
    Śniadanie II
    – bułka pełnoziarnista z margaryną, plasterek szynki drobiowej, liść sałaty, papryka czerwona;
    – nektarynka.
    Obiad
    – zupa barszcz ukraiński;
    – łosoś;
    – pieczony ryż brązowy, fasolka szparagowa, surówka z marchewki i jabłka.
    Podwieczorek
    – koktail mleczno-owocowy.
    Kolacja
    – kasza manna na mleku z malinami.

     

    Beata Ślebzak-Cebula

    dietetyk kliniczny

    autorka fanpage Facebook

     

     

    #Udostępnij