• Witam Cię serdecznie na moim blogu!Znajdziesz tutaj wiele cennych informacji z dziedziny dietetyki
  • Jak komponować posiłki

    Jak prawidłowo komponować posiłki?

    Witaj serdecznie na moim blogu. Pierwszy, inauguracyjny wpis będzie dotyczył sprawy najbardziej kluczowej dla właściwego odżywiania, a mianowicie zasad prawidłowego komponowania posiłków lub inaczej ujmując właściwego łączenia produktów spożywczych.

    Pamiętaj to ważny krok do zmiany Twoich nawyków żywieniowych Zacznij od poszukania w produktach podstawowych składników: białka, węglowodanów i tłuszczu. Poniżej podam dla Ciebie przykładowe produkty, gdzie znajdziesz te podstawowe makroskładniki.

    Źródła wartościowego białka:

    pierś z kurczaka, pierś indyka, tuńczyk, schab, biały chudy ser, cielęcina, wołowina, dorsz, mintaj, białko jaja, odżywka białkowa.

    Źródła węglowodanów złożonych:

    ryż brązowy, biały, kasza gryczana, jęczmienna, pęczak, makaron pełnoziarnisty, płatki owsiane, chleb razowy.

    Źródła dobrych tłuszczy:

    orzechy: laskowe, brazylijskie, nerkowce, migdały, włoskie, oliwa z oliwek, olej lniany, olej rzepakowy.

    Poniżej podaję przykłady w jaki sposób możesz prawidłowo przygotowywać poszczególne posiłki w ciągu dnia. Staraj się przestrzegać tych kliku podstawowych zasad, a naprawdę poczujesz poprawę samopoczucia.

    Śniadanie – zjedz obfite

    powinnaś spożyć najwięcej węglowodanów, najlepiej jeśli są to węglowodany złożone czyli ciemne pieczywo, płatki owsiane, ewentualnie odrobina cukrów prostych (banan, rodzynki). Pamiętaj o białku czyli chudej wędlinie, serze białym półtłustym, jajku, serku wiejskim. No i na koniec tłuszcze, czyli popularne smarowidła takie jak masło czy margaryna.

    Drugie śniadanie – drobna przekąska

    przygotuj prosty, nieskomplikowany posiłek taki jak kanapki z chleba pełnoziarnistego , chudej wędliny czy sera twarogowego. Może to być także serek wiejski z dodatkami (orzechy, owoce, słonecznik, pestki dyni) lub jogurt naturalny z dodatkiem musli albo orzechów.

    Obiad – ważny posiłek

    zadbaj o urozmaicenie posiłków obiadowych, korzystając z produktów takich jak ryż brązowy, kasze i makarony brązowe, ziemniaki, pierś z kurczaka lub indyka bez skóry, tłuste ryby, cielęcina, chuda wołowina itd. Pamiętaj o warzywach, mogą być gotowane lub w postaci surowej, oczywiście bez ograniczeń, warto dodać do nich łyżeczkę oleju roślinnego np. oliwy z oliwek.

    Najlepszą metodą przygotowania obiadu jest gotowanie, duszenie bez obsmażania, gotowanie na parze lub grillowanie.

    Podwieczorek – słodka przekąska

    możesz sobie pozwolić na spożycie słodkiej, zdrowej przekąski np. budyń mleczny, kisiel owocowy, galaretka z owocami, pieczone owoce z sosem z jogurtu naturalnego i wanilii.

    Kolacja – unikaj węglowodanów

    to Twój ostatni posiłek, ale również bardzo ważny, powinnaś spożyć białko i tłuszcze roślinne oraz zdecydowanie ograniczyć węglowodany. Skomponuj zdrową sałatkę wykorzystując mięso z indyka, dodaj do tego kolorowe grillowane warzywa (np. cukinia, bakłażan, kolorowa papryka) lub przygotuj zupę krem z ulubionych warzyw na mięsie.

    Kluczowe są również właściwe proporcje makroskładników, jak również rozkład kaloryczność poszczególnych posiłków.

    To tylko klika przykładów na moim blogu dietetycznym, jak ciekawie i smacznie możesz komponować swoje menu. Jeśli nie potrafisz lub nie masz czasu na ułożenie swojego planu, skontaktuj się ze mną i skorzystaj z pomocy zawodowego dietetyka. Przygotuję dla Ciebie indywidualny plan dietetyczny ze smacznymi i urozmaiconymi daniami oraz przepisami.

     

    Beata Ślebzak-Cebula

    dietetyk kliniczny

    autorka fanpage Facebook

    #Udostępnij